Pages

Friday, 16 December 2011

Sangat rindu kan beliau..

........................................................
Perbualan seorg bapa dgn anaknya ketika hendak menyeberang titi...

Bapa: anakku, peganglah tangan bapa... Nanti kamu terjatuh..
Anak: tak mahu...!
Bapa: kenapa tidak? Kamu kecil lg...
Anak: bapa pegang tangan saya...!
Bapa: apakah perbezaannya?? Bukankah sama?
Anak: sy takut, jika sy yg memegang tangan bapa, nanti bila tiba di waktu yg sukar, sy akan melepaskan pegangan itu... Tp, sebaliknya jika bapa yg memegang tangan sy... Pasti di saat2 sukar, bapa tak akan melepaskannya...
~~
...................................................................


Teringat perbualan antara aku dan ayah time hari jadi beliau..

Aku : Assalamualaikum ayah~
Ayah : Walaikumslm , nape long?
Aku : Ayah, cuba ayah dengar lagu ni, (lalu aku dgr kan lagu harijadi tuk beliau)
Ayah : Haha~
Aku : Selamat hari jadi ayah, semoga ayah sihat, happyhappy selalu, hehe~ 
Ayah : Terima kasih, tu bermakna along takkan lama hidup dgn ayah lagi.. 
Aku : Alaa , nape pulak..
Ayah : Yela , semakin kita berumur, semakin ajal dekat dgn kita..
Aku : (terdiam) tak baik ayah ckp mcm tu.. 
Ayah : betul la.. itu hakikat nya.. belajar rajin rajin long..
Aku : Mesti la.. along kan dah janji dgn ayah..
Ayah : Kalau ayah dah takde, jgn lupa doakan ayah setiap waktu..
Aku: :'( ayah ni...




Walaupun syurga di bawah telapak kaki ibu, tahu tak ayah adalah tiang syurga kita.. Walaupun ibu menjadi penawar duka, tahu tak ayah adalah madu pemanis ceria.. Walaupun ibu kaunselor peribadi, tahu tak ayah juga adalah pengawal peribadi.. Walaupun ibu risau setiap masa, tahu tak ayah risau setiap denyut nadinya..



Ayah tegur bukan benci.
Ayah marah bukan benci..
Ayah kritik bukan benci..
Ayah hukum bukan benci..
Ayah bebel bukan benci..



Ayah terlalu sayang,,tersangat syg,,teramat syg,,akan kita kerana dia takut dia akan kehilangan kita di dunia dan di akhirat kelak. Anak itu ibarat nyawa ayah kerana Allah dah beri tanggungjawab kepadanya untuk menjaga kita sehingga akhir hayat. 


ayah along! ^^v


... Jika Ibu malaikat kanan,  Maka Ayah malaikat kiri ...... ^^v

Dia adalah sahabat!


Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti. 

Jangan basuh mangkuk persahabatan dengan cuka. 

Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya,jangan engkau tinggalkan dia,kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus. 

Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat, dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian. 

Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman,maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu,maka ambillah dia menjadai sahabat. 

Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya. 

Kalau engkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau,tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat. 

Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman. 

Manusia yang paling lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya. 

Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya,maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya,seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya.Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya,seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya. 

Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu, dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu. 

Teman-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita,kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat. 

Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu. 

Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu.,kemiskinan menjadi penolaknya.

Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok. 

Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal. 

Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita,tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita. 

Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat. 

Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut. 

Sahabat sering menjadi musuh.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat. 

Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh. 

Apabila datang kesusahan dan kepayahan,di situlah nyata kawan dan lawan. 

Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain. 

Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan,pertama iman kepada Allah,kedua percaya kepada sahabat. 

Supaya engkau beroleh sahabat ,hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang. 

Sahabatmu suka kepadamu,tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu. 

Bila orang merasa dirinya besar,dia lupa akan salahnya,hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya. 

Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab. 

Jangan ditanya siapa orang itu,tetapi tanyalah siapa temannya.Kerana teman saling mencontohi. 

Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku,kurniailah kepadanya petunjuk,terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya. 


Suatu pendirian yang salah,tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar. 

Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung,lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir. 

Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama.Mempertahankan yang batil,sama seperti menunda kekalahan!




Mari sahabat!

Ngam itu memahami!

Aku & Dia 

Nak kate rapat, tak lah, tapi, kami ada chemistry, bila rasa nak marah antara satu sama lain, rasa tak boleh,  kami ngam!
Tadi jumpa kami karoke puaspuas, mcm dah lama sgt tak hang out together.


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Antara lagu-lagu terpilih, jom nyanyi! ^^v


Resepi Berkasih by Achik Spin & Nana

Benarkah cinta
Membawa bahagia
Ceriakan hidup insan

Benarkah katamu
Hidupkan derita
Jika tiada rasa sayang
Tiada kekasih


Cinta yang sejati
Membawa cahaya
Menyinari hidup kita
Tunjukkan setia
Karamkan di jiwa
Tanda bahagia


Dah lama ku tanam kasih
Mengapa orang tak setia


Sabarlah sabarlah sayang
Pasti kan bersemi jua


Dugaan pasti kan mendatang
Walaupun bukan diundang


Hilanglah nikmatnya bercinta
Itu mainan bercinta


Rayu merayu pujuk memujuk
Aku tak tahu aku jemu
Bukan ku mahu gagal bercinta
Tidak ku mahu hidup melara


Saling percaya
Saling mengerti
Hindarilah cemburu buta
Usah prasangka
Hilangkan rajuk
Moga tercapai saat bahagia


Akan ku cuba hidup bahagia
Akan ku tempuh lumrahnya bercinta
Akan ku cuba hidup bahagia
Akan ku tempuh lumrahnya bercinta..




Memori Berkasih by Achik Spin & Nana

Telah ku cuba memintal kasihmu
Biar menjadi ikatan abadi
Namun apa daya terlerai janji kita
Mungkin takdir yang meminta
Namun apa daya terlerai janji kita
Mungkin takdir yang meminta

Bermusim kita bersama
Menyemai ikatan cinta
Tak mungkin kasihku hilang
Ku kunci hati untukmu

Kumpulkan kenangan indah
Simpanlah senda gurauan
Andainya kau kerinduan
Itulah jadi penawar

Sungguh ku terharu dan pilu
Kasih ku semai kau abaikan
Putusnya ikatan cinta
Mungkin tiada jodoh kita

Menangis hati ini
Ku juga bersimpati
Hancurnya harapanku
Maafkan sayang

Kasihmu yang berubah
Aku pun tak menyangka
Itulah alasanmu pergilah sayang

Biarlah rindu di kejauhan
Menemani hati yang gelisah
Semoga bertemu jua kebahagiaan

Telah ku cuba memintal kasihmu
Biar menjadi ikatan abadi
Namun apa daya terlerai janji kita
Mungkin takdir yang meminta
Namun apa daya terlerai janji kita
Mungkin takdir yang meminta


Gurauan Berkasih by Achik Spin & Nana


Usik mengusik, semakin lama menjadi rindu
Hati merindu, asyik merindu
Tersentuh rasa, tidak terduga timbullah sayang
Andai tak jumpa, menjadi dendam

Gurau gurauan masih terasa dalam bayangan
Setiap detik ingin bersama memadu kasih
Apakah hati dah gila bayang
Merindu kasih, darimu sayang

Andai ketara rajuk dihati
Jangan sampai merosak cinta
Andai payah merawat rindu
Hadirlah hadirlah sayang

Rindu dendam bisa terubat
Andai sudah bertentang mata
Pasti kasih berpadu
Terlerai rindu di hati

Indah dirasa
Waktu berkasih
Kita saling merayu
Merindu di angin lalu

Ingin ku sentuh hatimu sayang dalam rinduku
Moga kau tahu hebatnya cinta di hati ini
Sekian lama, memendam cinta
Payah ku rasa menyeksa jiwa

Gelora cinta mengkhayal rasa dalam angan ku
Setiap waktu hanya namamu mekar di kalbu
Sayang menyayang ceria rasa
Antara kita tersimpul kasih


Renungan Terakhir by Nora


Sebelumnya kau pergi 
Renunglah ku di sini 
Kerna mungkin terjadi 
Kita takkan bersua lagi 
Anggaplah pertemuan ini 
Mungkin yang terakhir 
Dan tak usah 
Kita kesali 
Atas apa yang terjadi 

Banyaknya pengorbanan 
Telah ku pertaruhkan 
Mungkin tiada bermakna 
Telah banyak mengguris rasa 
Untuk itu maafkanku 
Kiranya menggangu ketenagan 
Dalam hidup mu yang tak perlu kehadiranku 

Dugaan...
Inikah dugaan untukku 
Hujungnya yang tak seindah mimpi 
Hanyalah igauan ngeri 
Kau yang pernah ku rindu 
Mudahnya berlaku 
Mengapa begitu 
Berubah layu 
Aku menerima 
Salam perpisahan 
Segalanya sebagai ingatan 
Biarlah impian kan berlalu dengan mu

Simbiosis by Ella

Pagi yang indah ini 

Tersenyum sendiri 
Ciap miap burung di luar jendela 
Seakan memanggil namamu 

Jika ku punya mata 
Nun di atas angkasa 
Kan ku tengok dikau 
Setiap ketika 
Dimana saja kau berada 

Walau dimana pun dikau berada 
Berjalan atas bumi yang tua 
Akan ku turut serta bagaikan udara 
Simbiosis diantara kita 

AKu tak pandai mengarang puisi 
Tidak ku pandai memadah berseni 
Sati kalimah yang ku seikhlas tahu 
Hanyalah ku cinta padamu 

Sunday, 11 December 2011

Tinguk rumah sa bha~

 Assalamualaikum.. knock! knock!

U1B-D-3-P1
.............Select meja study, bersepah!


Nampak x bubur atas meja sy tuh?? My lunch today!

.......Check it out dapur lak!

Meja roomate yg x check-in, jd mangse!
.............How bout kabinet???


Cabinet mcm icebox!

...................hah! Tempat paling selesa sekali, katil!


Novel M.A.ID atas katil tuh, syok!


Last but not least.....bathroom!


Tempat bersiram everyday~

‎''...You can't just ruin someone's life and pretend like it didn't happen...''


" Jangan... perasaaannnnn.. jangan.....
Lagu ini bukan di radio setiap hari untukmu

Lagu ini tidak perlu kau kembali kepadaku
Lagu ini hanya ingin kau fahami ku sudah teruskan hidupku
Semuanya cun saja~ "



Terdengar lagu Cun Saja by Sleeq, teringat seseorang yang , dulu mungkin aku syg, tapi.  Maaf... kini tak lagi. Perlahan lahan aku unblock page die.. bukan sebab rindu, cuma, teringat. Baik kah dia sekarang???  Sekali lagi maaf , aku nak dia tahu, aku tak boleh benci dia, walaupun tiada hubungan yang special tapi, aku dan dia penah ada satu hubungan yang dosa sekiranya diputuskan, iaitu, kawan. 


Lepas apa yang aku baca, boleh dianggap kejam kenyataan yg dia bagi, aku masih tenang, sebab aku tahu dia tengah marah time tuh, mana tak nya aku dan kwnkwn aku ngutuk awek kesayangan dia. Bila ingat balik kelakar pun ada. Jahatnya aku!


Cuma, last conversation, aku takleh terima kenyataan yang dia bagi dalam inbox FB adik aku, 


"kau tahu tak , kakak kau tu dah lama sgt mengharap kat aku."


What the fun! Ok fine.. jujur, aku sayang dia.. dulu. Tapi. Taklah aku mengharap sampai mati. Sebab aku tahu, cinta tu tak boleh nak dipakse.. Tapi, kenyataan tu mcm melampau lak, (kalau aku masih save msgmsg yg dia bagi dulu, sekarang gak aku post bersamasama dlm blog ni.


FYI~ aku memang dah tak nak kacau dia bila dapat tahu dia dah ada awek.. Buat ape?? Kan?? "Just wanna u refresh kenangan lalu, bukan awak ke yg cari saya after sy balik semenanjung?? " . Yela, bodohnya aku melayan dia, mungkin kerana sayang tu jugak aku terima dia. Sehinggalah hubungan sulit kami terkantoi. Macamana terkantoi, abaikan. 


BTW, just wanna thanks to him,  kalau tak kerana hubungan bodoh kami tuh, kalau tak kerana pergaduhan hubungan 3 segi bersegisegi kononnya, aku takkan jumpa cinta yang baru. Dia cuma selingan je tadi time aku bangun tidur. Dah lama kenangan silam berlalu, lama aku pendam. Cuma terasa nak meluah, bukan sebab tak puas hati, cuma aku taknak simpan lamalama dlm hati ni. Aku selalu maafkan dia. Sebab dia penah dapat sayang dari aku. Sebenarnya aku selalu berharap dia bahagia selalu.. Bukan berharap dia ada untuk aku. Cukup sekadar dia syg aku sebagai kawan, bukan permainkan perasaan aku. 


"Aku tak pilih ko sbb aku x syg ko..tu je. Ape semua ko mmg baik, aku syg naz, sbb tu ape pun ko bg kat aku.. aku tetap pilih die.. Ye, aku tak pnh syg ko"


**yelah Encik A, sy sekadar di pinggiran jep.. 

Aku end post ni dgn lirik lagu ni, 


"Andai suatu hari ada orang yang bertanya
Mengapa kita tidak lagi bersama
Jawablah bahawa jodoh kita tiada
Dan kita tidak pernah sengketa... oh
Moga engkau... berbahagia
Di sampingnya yang engkau puja
Cuma satu yang aku pinta
Undanglah aku di hari bahagiamu~"
Tabah by Mazlela




Saturday, 10 December 2011

Senyum la weh, Senyum!!!!

•.♥• Senyumlah andai dirimu dilukai •.♥•




•.♥• Senyumlah andai dirimu dilupai •.♥•




•.♥• Senyumlah andai dirimu dikhianati •.♥•




•.♥• Senyumlah andai dirimu ditindasi •.♥•




•.♥• Senyumlah andai dirimu dibebani •.♥•




•.♥• Senyumlah andai dirimu disakiti •.♥•



•.♥•sesungguhnya SENYUMAN itu menunjukkkan ketabahan diri ^__^ •.♥•,
jangan lah tunjukkan kesedihan anda kerana org menyangka kita lemah.. walaupun apa yg terjadi senyumlah x kira situasi..



Omo! Sakit ke dia?

Dari jam 7 malam tadi, aku tunggu kejadian ni.... 




Begin with..








slowly.... its missing,








 then...



Subhanallah~ Ya ALLAH.. Kau hindarilah kami hambaMU dari segala kemungkaran..

I'm in new chapter~

Tak tahu dari mana datang kekuatan itu, aku dgn confident nye perform lagu ni tuk dia , 



Lirik Lagu Carta Hati- Najwa Latif 

Engkau duduk di situ
Diam tersipu malu
Mahu mendekati aku

Aku mulai resah
Hati ku jadi kebah
Melihat diri mu aku rebah

Tapi hati ini kuat menyatakan
Kau terkini duduk di carta hati
lagu cinta kita bermula
dari mata turun ke jiwa
dari teman menjadi cinta
dan berjanji untuk setia
sehidup semati kita
menjanji kan bahagia
untuk kita berdua selamanya

hmmm----
hoo---
lalala----
hmmm---

jangan engkau jangan pergi
jangan tinggal ku sendiri
jangan tinggal kan carta hati

kau janji kan bahagia
ku janji kau tak terluka
teruslah berada di carta hati kita

lala---
hooo---
lala---
hmmm--


...................atfer a few second, conversation kami became awkward~ 

Dia : Kau syg aku tak?
Aku : (diam)
Dia : Kalau aku nak kat kau, kau nak kat aku tak?
Aku : (diam)
Dia : Alia?

Then ...
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'

I said, "I do~"  ^^v

**semoga ALLAH pelihara hubungan kami sehingga sampai waktunya~

Friday, 30 September 2011

Kenapa bila tak tenang ,baru ingat dia..

Bila rasa kusut, pasti yang akan aku ingat adalah dia~


Bila rasa sedih, pasti yang akan aku ingat adalah dia~


Bila rasa takut, pasti yang akan aku ingat adalah dia~


Bila rasa hampa, pasti yang akan aku ingat adalah dia~


Bila rasa sakit, pasti yang akan aku ingat adalah dia~


Kenapa???


Kerana dia adalah insan yang selalu memberi semangat untuk aku teruskan hidup.


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


.
.
.
.
.
.
.




Ibu..

Wednesday, 3 August 2011

sombong tak aku??

"Asal ko ni aku tengok sombong sgt arhh??"
Soalan yang dah biasa sangat aku terima dari sesetengah orang yg malu tapi mahu kwn aku. 
Aku balik rumah aku terus tanya ibu aku kenapa orang selalu tanya soalan sedemikian rupa..
Ibu aku pulak akan jawab, "muka org Jawa memang mcm tuh..nampak sombong tapi baik hati"..
Boleh pulak macam tuh..

Sombong lah kot bila aku tak secantik korang

Sombong la kot bila aku tak sekaya korang

Sombong la kot bila aku tak segah korang

Sombong la kot bila aku tak sepandai korang

Sombong la kot bila aku tak sehebat korang



Disebalik kesombongan itu, aku selalu berdoa agar orang disekeliling diberi ketenangan untuk menerima aku.
Hakikatnya kesombongan aku itu yg buat aku suka meneliti baik buruk tentang seseorang dan perhubungan.
Kesombongan aku ni juga lah buat aku rase rendah diri bila nak memulakan sesuatu perhubungan.
Ketahui lah aku sombong sebab aku takut orang tak boleh nak terima aku seadanya.
Aku sombong sebab aku nak korang maki aku dulu sebelum jatuh cinta dgn aku. 
Sombong aku ni lah korang tak tau yg aku suka bercerita dan gelak sakan.


**muka aku muka sombong, tapi aku ni pemalu der.. pada kengkawan yg tahu aku mesti korang menyesal kate aku sombong kan... ??  Makanya, kenalilah aku, sekali korang kenal, dua kali aku akan cuba mengenali korang sebab KAWAN penting untuk aku menilai kekurangan diri sendiri!
Okey???? 


Surah Luqman; ayat 18; Allah S.W.T berfirman yang bermaksud: “Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (kerana sombong) dan janganlah berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang sombong lagi membanggakan diri.”

KESIMPULAN
AKU SOMBONG TAPI TAK SOMBONG!!

-Macam tak best je post aku nih-

Mcm aku tak??

Tuesday, 2 August 2011

1st berblogging!

Letih nyehhh....
At last my blog has been created
Thanks to ain <-- kwn kiut yg sudi ajar bende2 mcm ni..
Teruja pun ada~ kan?
Lepas ni boleylah berceloteh sesuka hati **boley keh??
Macamane nak post pic kami berdua ni???
**konon2 bangga dgn kejayaan ini..


ni je adiah tuk si dia yg ajar sy tuh!
Oleh kerana ni 1st time posting di sini
Enjoy seketika sekiranya menyukai blog ini..
Nantinanti post bende lain pulepppp~
Salam blog dr Al Lea !