Pages

Tuesday, 30 October 2012

Mainan bintang !

Pernah tak kamu ingin tahu jejaka anda melalui bintang-bintang yang ada? Mari check it out!

Jejaka Capricorn
Dia pendengar yang baik, dan dapat memahami segala perkara dgn jelas dan mudah. Senang didekati gadis-gadis tanpa perlu diundang. Suka menjemput tetamu ke rumahnya. Tak suka jadi perhatian. Kehidupan yang sederhana dan stabil. Setiap keputusannya telah diyakini dan difikirkan sedalam-dalamnya. Kekasih yg membiarkan kamu bebas dan memandang anda dari jauh, namun bila anda diluar batasan , dia hanya menegur dgn tindakan renungan mata dia yg redup.

Jejaka Aquarius
Dia seorang berdarah panas, dan suka melakukan sesuatu mengikut perasaan tanpa fikir kesan yg akan jadi. Seorang yg kreatif dan banyak idea yg fantastik. Miliki kepercayaan diri yang kuat dan bukan lelaki yg akan duduk diam bila dlm bab "cinta". Jarang berbohong dan bukan yang org yg pandai menyembunyikan sesuatu.  Tak suka gadis yg pesimis. Sekiranya kamu bersama jejaka ini, jgn cuba-cuba menduga api kemarahanya dan cemburunya.

Jejaka Pisces
Dia seorang yang memiliki kepercayaan diri yang sgt tinggi. Dia seorang kekasih yang baik dan sopan. Suka menolong dan memberikan yg terbaik utk org sekelilingnya.. Berusaha menjaga pasangannya dengan berhati-hati supaya kamu tak terluka. Tapi bila "cinta" dia jadi hambar, dia akan menjadi seorang yg cerewet dan mudah mengkritik. Kedudukan wang pun stabil, tapi wang bukan segalanya bagi jejaka ini. Dia mahu kebahagiaan yg sebenar.

Jejaka Aries
Dia jejaka yg meminati gadis yang bijak. Sekiranya dia bergaduh dgn pasangannya, dia cenderung untuk bertindak tenang. Dia suka mengenali pasangannya bermula dgn kawan/teman. Jejaka ini mudah tertarik dgn gadis yang cantik dan lembut. Dia hanya datang bila kamu memerlukan sahaja. Jadi, sesiapa punyai pasangan dalam bintang ini, bersiap sedialah untuk hadapi cabaran bersamanya kerana golongan ini tidak memikirkan kamu semata-mata.

Jejaka Taurus
Dia bukanlah lelaki yang lemah. Mudah jatuh cinta. Kebijaksanaan dan pemikiran yg luar biasa menarik golongan atasan menerimannya. Melindungi. Dia tidak kisah atau lokek dlam bab bab duit ni. Sangat posesif terhadapa sesuatu yg dianggap itu miliknya. Jgn cuba menghilangkan diri, dia pasti mencarimu sampai dapat utk penjelasan yg terang.

Jejaka Gemini
Dia berfikiran yang cepat dan ringkas. Petah berbicara tanpa henti. Tak pernah duduk diam. Mementingkan kebersihan. Benci menetapkan jadual yg tetap. Tidak menyukai pekerjaan yg menjadi rutin. Menepati waktu. Perjanjian itu sgt penting baginya. Mampu memujuk org dgn mudah. Selalu mencari kebenaran dan mempelajari sesuatu baru melalui dirinya sendiri.

Jejaka Cancer
Paling sensitif. Sebahagian besar org seni adalah dari bintang ini. Mood yang berubah-rubah. Tak pernah berusaha mendapatkan sesuatu tetapi menunggu kesempatan yg baik tuk merebutnya. Tidak bersedia utk di'reject'. Mementingkan perasaan org lain. Tidak suka dimalukan. Tidak tahu bergaul. diselubungi rasa curiga. Jadi kamu jgn cuba bercerita ttg lelaki lain di hadapannya. . Suka gadis yg berdikari, ceria, aktif dan sopan. Bila dia marah, better leave him alone.. Sgt menyayangi ibunya.

Jejaka Leo
Dia seorang yg tegas. Kata-katanya nampak normal tapi bersifat perintah dan meminta. Pemimpin yang amat disenangi oleh pengikut. Penasihat yang baik. Tapi tak mampu nak settlekan masalah sendiri. Sikap yg somobong dan mudah bertukar pasangan. Dia bukan seorang hakim yang baik kerana dia ramai mendengar pendapat org ramai. Sanggup buat apa sahaja utk kekasih tetapi tidak akan sesekalisampai merendahkan egonya. Mudah berbicara tanpa menyedari topik bualannya adalah dirinya sendiri.

Jejaka Virgo
Dia sangat menghargai masa. Tak suka menunggu. Tidak suka mendengar kritikan. Seorang yg profesional dan sukakan kesempurnaan. Selalu fikir dia sahaja yg betul. Jrang membuat kesilapan. Kekasih yg cerdas. Mampu beradaptasi dgn baik. Membelanjakan wang dgn berhati-hati. Romantik. Tidak suka gadis yg kasar dan lasak. Suka gadis yg rapi dan bijak berdandan. Mahukan cinta yang berkualiti. Menyenangi gadis yg jujur, yakin, rapi, bersih dan sempurna.

Jejaka Libra
Dia jejaka yg ganas, kasar, keras kepala dan suka memulkan pertengkaran. Dalam persahabatan, dia lelaki yg ramah, selalu tersenyum. Suara yg lembut dan tenang. Berwajah menarik. Tidak suka melakukan perkara yang remeh-temeh. Benci pada org yg menyombongi diri kepadanya. Tidak suka perempuan yg make-up lebih dan cari perhatian. Romantik. Sukar memahami emosi kekasihnya sendiri. Malas nak fikir perasaan org lain.

Jejaka Scorpio
Sangat sensitif, mudah terluka, dan erasa kesepian. Penyabar. Sanggup menunggu. Suka akan gadis yg tidak mudah putus asa. Serius membicarakan ttg hubungan. Mudah faham fikiranh buruk yg dtg dari org sekelilingnya. Suka berterus-terang. Jejaka ini akan memberikan komen yg mungkin yg akan menyakiti hati kamu. Bersedialah utk berfikiran terbuka bila ingin bersamanya dan jgn mudah terasa. Jejaka ini tidak suka gadis yg berdolak-dalik, menguasai dirinya, dan hanya duduk diam menunggu panggilan atau mesej dari dia. Tertarik dgn gadis yg kompleks dan unik.

Jejaka Sagitarius
Dia menyukai kehidupan yg sosial dan sentiasa ingin tahu perkembangan yg trendy dan up-to-date. Suka berparti dan pelbagai aktiviti sosial. Memberi bantuan tanpa byk soal. Gemar "cakap besar". Mempersonakan. Cepat marah, tapi cepat cool down. Suka menjalinkan hubungan dgn wanita yg normal. Rileks. Kehidupannya ibarat hari-hari adalah hari minggu untunknya. Jarang utk bermood tak baik, tapi sekiranya berlaku, better stay away from him.

 ** Dah tahu..?? Just for fun. ^^ Don't too believe. Bagaimanapun sifat pasangan anda, sekiranya cinta itu utuh utk dia, jgn mudah ragu. Paling penting. Terima seadanya dia. Have a nice day for all of you, my readers! **

Daripada hadis riwayat Muslim bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
“Sesiapa yang datang kepada dukun kemudian dia membenarkan terhadap apa yang dikatakan olehnya, maka solat orang itu tidak diterima Allah selama 40 hari.”Abang ..


Dia masih bukan bergelar isteriku,
Maka bukan hak aku untuk membatasi pergaulannya, 
Bukan hak aku untuk menghalang dia bersama sesiapa yang dia perlukan, 

Dia masih belum sah menjadi isteriku, 
Maka bukan hak aku untuk menegur sesiapa yang menghubunginya,
Melainkan perhubungan tersebut hanya untuk mengganggu ketenteraman dia,

Dia hanya sekadar calon yang telah aku pilih, 
Menjadi teman yang mungkin akan bergelar surirumahku, 
Maka menjadi tanggungjawab aku membentuk apa yang perlu untuk dirinya, 
Dan memberi apa yang perlu untuk membuat dia selalu senang semasa ada dan tiada aku...


"Sebagai seorang gadis, apabila mula memikirkan alam dewasa dan ingin menggantungkan nasib dirinya kepada lelaki melalui rumahtangga, hendaklah membuat pemilihan teliti, seeloknya pilihlah lelaki itu :

Yang berkemampuan sebagaimana hadis Nabi Riwayat Ahmad Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah yang bermaksud:

"Wahai permuda-pemuda; barang siapa diantara kamu bernikah, maka hendaklah ia bernikah, yang demikian itu amat menundukkan pandangan dan amat memelihara kehormatan, tetapi barang siapa yang tidak mampu, maka hendaklah berpuasa kerana puasa itu menahan nafsu."

Mampu yang dimaksudkan, berupaya menyediakan tempat tinggal tak besar pun tak apa, asalkan selesa untuk keluarga nanti, saraan hidup yang biasa mengikut suasana sekarang, serta penyediaan pakaian untuk menutup aurat. Perkara-perkara ini wajib dilaksanakan suami dan kegagalan menyempurnakannya boleh mendatangkan kesan buruk dan mudah berlaku perceraian.

Pengganti ibu ayah. Sanggup melindungi wanita itu daripada segala bahaya dan kecelakaan yang menimpa kerana apabila seorang wanita rela dinikahi, bererti dia rela melepaskan dirinya daripada ayah ibu yang selama ini menjadi tempat pergantungan hidup. Kini berpindah kepada lelaki yang bakal menjadi suaminya.

Pandai menjaga diri. Apabila bercakap ditunaikan dan diamalkan. Suami yang baik akan sentiasa mengajak isteri ke arah kebaikan, menjauhkan yang mungkar dan beliau mendahului perbuatan itu.

Bijak menguruskan hal rumahtangga. Berkebolehan memasak, menjahit juga membasuh akan membantu kerana lelaki yang biasa membuat kerja begini, tidak akan membebankan isterinya mumbuat kerja rumah sekiranya isteri tiada kemampuan. Tak salahkan kalau ada give and take?

Kepercayaan. Ikhlas mencari nafkah maka isteri akan menjaga segala amanah harta dan anak di rumah. Sekiranya suami tidak mempunyai kepercayaan kepada isteri, ini bererti suami akan sentiasa bersangka buruk.

Rajin. Lelaki begini adalah ciri-ciri lelaki yang tidak pemalas, inginkan kemajuan serta tidak mengharapkan titik peluh isteri. Allah sangat tidak menyukai manusia yang hanya bertawakal dan menyerah diri tanpa usaha sedangkan kejayaan dicapai melalui usaha.

Mudah memaafkan. Sifat ini adalah sebahagian daripada sifat terpuji Rasullah ketika menegakkan agama Islam. Oleh itu suami bertanggungjawab sepenuhnya kepada isteri dan anak.

Keturunan baik-baik dan jaga ibadat. Seelok-eloknya, mempunyai akhlak dan budi bahasa mulia, berpegangan agama lagi rajin beribadah dan tidak berpenyakit keturunan seperti gila atau penyakit merbahaya yang boleh membawa kepada kesengsaraan hidup.