Pages

Sunday, 8 December 2013

Belajar Menghadapi Kehilangan Setiap Detik

Kadang langit tak selalu cerah .. (takziah untuk mangsa banjir di Pantai Timur dan Johor) .. Dan untuk itu, aku masih boleh mengucap syukur bila fikir, ada yg lagi susah dari aku .. Jadi kenapa harus bersedih ..
Sepatutnya , fresh graduated macam aku dah mula busy mencari kerja yg sepatutnya .. Dan sehingga sekarang pun aku masih mencari .. Bukan aku tak mahu kerja partime .. Tapi bila tgk keadaan ayah aku yg semakin membimbangkan, hati terus membeku nak pergi jauh .. Ikutkan hati memang nak sangat merantau lagi .. Mencari sesuap pengalaman .. Mungkin ada hikmah di sebalik apa yg menimpa aku dan keluarga. Sabar .. Dalam darah muda, diri ni selalu saje memberontak, sampai bila nak terperap dlm rumah??!! Tapi aku tak pernah pun meluahkannya .. Bimbang org tua yg byk berjasa kecil hati .. Masih adakah iman di dada? Masih ada mungkin .. Dulu aku tak pernah rasa seberat ini .. waima dalam menyiapkan final pun aku tak pernah sebegini sedih. Sebab aku tahu aku masih ada parent yg boleh support aku walau bape juta RM sekalipun .. Aku ulang lagi, langit tak selalu cerah, hidup tak selalu menongkah langit .. (betul ke tu?) .. Now, bila terjadi macamni, aku adalah org paling berat nak menanggung, walaupun ada yg lagi berat merasakannya, iaitu ibu. Kali ini betul betul mencabar peranan aku sbg anak sulung yg masih nak bertatih ke dunia pekerjaan, dan kali ni, betul betul sedar kenapa dulu ibu ayah sanggup habiskan seribu lebih untuk aku belajar memandu. Rupanya ayah sakit, aku lah yg berulang alik hantar dia ke hospital, meredah kesibukan bandar, (maklumlaa jarang nak drive ke hospital pakar) .Baru tahu kenapa ibu ayah sanggup berabis duit untuk aku belajar tinggi2 .. Rupanya time ayah sakit, ibu susah hati .. Dia boleh bercerita , "anak saya baru konvo.. " .. mungkin segala penat lelah mereka hilang disitu .. Baru tahu kenapa ayah suruh aku menutup aurat .. belajar agama .. Rupanya dia sakit, dia nak aku sedar .. perhitungan syurga dan neraka tu masih bergantung pada dia (sebab aku belum kahwin) .. Sedang dia tak tahu, aku lah anak yg byk sgt mengecewakan hati dia ..  

Its ok Alia. Aku sahut cabaran tuh, supaya aku masih tahu hidup bila dlm kesusahan. Suapaya aku tak leka dibuai arus kesenangan, aku takut aku akan alpa pada yg Esa. Disebalik diri yg penuh gelak tawa, menyakat org .. hati kecil aku kadangnya menangis dek kerana nasib yg menimpa diri. Tapi buat apa menangis tanpa ada penyelesaiann yg tiada kesudahan. Bangkitlah Alia. Aku tahu diri aku boleh harungi semua ni. Sebab aku dilahirkan utk menjadi seorang yg indipendent, seorang kuat menghadapi apa pun .. Rabb, tolong kembalikan senyumtawa aku seperti dulu. Kekuatan aku adalah kekuatan ayah untuk pulih sedia kala.

 Sekiranya aku punya suami didunia ni, aku terlalu nak dia faham aku seadanya, jaga aku, menjadi tempat luahan hati, menjadi penyokong dan memberi kekuatan untuk aku terus kuat .. sebab waktu ini aku dah guna seluruh kekuatan aku untuk family aku. Andai suatu saat aku terlalu lelah untuk menghadapi ujian Tuhan, aku mohon sang suami ikhlas memimpin dan mendukung aku untuk terus bangun. Kerana setiap saat ini, aku merasai kehilangan .. kehilangan cinta, kehilangan nikmat mencari rezeki, kehilangan tempat bergantung, kehilangan nikmat gurau senda dgn ayah, kehilangan senyuman ayah, kehilangan punca nak tlg ayah, kehilangan kesihatan ayah. Setiap hari aku belajar untuk menghadapi kehilangan. Dan moga kau yg setia menemani aku di masa akan dtg terus bagi kekuatan untuk aku menghadapi apa jua kehilangan pun. 
Semoga apa yg terjadi ada hikmah Mu ya Rabb..

Redhakan aku. 

Friday, 29 November 2013

Melawan perasaan

Sedaya upaya menolak perasaan yg aku sedang suka dia .. 
Bila agaknya akan berakhir ??
Jangan tersilap langkah lagi ..
Jangan merosakkan hubungan yg sedang terjalin ..
Kawan akan tetap kawan ..
Melawan perasaan itu lebih baik melayan ..
Cepatlah takdir ..
Jauhkan aku dari dia ..
Usir perasaan ini ..
Sesungguhnya perasaan itu tak baik utk aku dan dia ..
Bosan!

Monday, 25 November 2013

G-DAY : TERIMA KASIH

Asal klik entry Irine Nadia Blogspot, hati ni pun teruja sgt nak taip entry baru. Semestinya topik aku kali ini adalah ...???? ..

-GRADUATION'S DAY-

Sempena hari besar aku kononnya tuh.. dengan rasa rendah hati , jutaaaaaan terima kasih ingin diberikan kepada yg selayaknya dapat ucapan ini dari aku ..


Alhamdulillah .. Syukur kpd Allah Taala yg telah memberikan banyak sgt wasilah untuk aku berjaya hingga ke hari ini .. Dengan izinNya pada 23hb NOVEMBER 2013,dlm usia 23 tahun, aku hanya mampu memberi setitik kejayaan untuk ibu ayah yg dah banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sgt berkorban utk aku selama ini .. 

"Ibu, ayah, terima kasih sgt sebab susah payah cari duit utk besar dan jadikan along berjaya hingga tahap ini.." .. dan sekarang ayah aku kembali tak sihat .. garagara dia gagahkan diri utk melihat aku konvo .. 
Allah, selamatkan dia.. 
... :'( ...


Terima kasih angah dan adik yg byk bagi support .. yg saling melindungi .. walaupun masing masing ada kekurangan, kita kena sedar Allah bagi peluang pada kita berbezabeza .. Jadikan ape yg aku dapat ni sbg pendorong utk adik dan angah terus berjaya dlm hidup masing .. tak konvo tak bermakna kita gagal .. ada banyak cara utk kita balas jasa ibu dan ayah ..

Terima kasih pada semua family saya .. belah ayah .. belah ibu .. yg byk memberi sokongan sampingan dalam menjayakan aku hingga ke tahap ini ..

Terima kasih pada cikgu-cikgu sek rendah .. cikgu cikgu sek menengah .. yg basically mendidik anak murid yg tak berapa nak HOT nih hingga ke tahap ini ... 

Terima kasih kepada pensyarah-pensyarah .. Sir Addley yg bagi full support sepanjang aku L.I .. Sir Zaimi yg menjayakan final work aku .. Encik Along .. Cik Yati .. Sir Fazmi .. Sir Puad .. semuaaaa pensyarah bahasa Universiti dan Bahasa .. yg bagi aku markah yg baik utk semua assignments setiap sem aku.. hahahahahah ...

Terima kasih pada kawan-kawan dr Tadika sampai U ... yg bagi suka duka, nasihat , galakan, sokongan , yg mem'bahan' , yg mengata , yg bersahaja.. Thanks so much! Hahahaha.. Special thanks Sharifah yg bagi Quran as ma G present .. ^^ .. Thanks Nabila, Fatin, Intan, Siti, Rusna, Ruby , Gee, Lynda .. dan semuaaaaaaaa kosmates yg kenal aku camana ... roomates .. housemates ... classmates ... jalanjalanmates ... (Azie, Hani, Lyn, Nasir, Ira ..) .. 

Thanks yg banyak tolong bagi makan, tolong angkat barang, tolong pinjamkan kereta .. tolong pinjamkan hati .. family kat Putatan.. terima kasih pakcik makcik .. Abg Ayie dan Kak Nadia yg bagi full support along ma konvo .. Seniorss dan senioritaaaa yg bagi tunjuk ajar .. .. 


Terima kasih pada pensyarah UPSI yg sudi bagi buat L.I di UPSI .. Dr Halim, Puan Mila, En Amir .. Puan Salwa .. Terima Kasih staf sokongan UPSI, Special thanks utk Kak Nor .. yg jadi kawan .. sepanjang praktikal .. hehehehe .. Kak Ida, Kak Norma .. Abg Mie, Abg Deen , yg jadi peneman .. di UPSI ..


Terima kasih buat kawan kawan di UPSI !!!!! yg sudi jadi kawan aku .. Entah mula dari mana kita kenal hingga merebak ke tahap aku dikenali .. hahahaha .. Thanks yg kutip aku suruh join teater .. Mijan, Nabell, Huny, Tembi, Jane, Wan, Ani, Kira, Lan, Ziziey, Ajri , Nuar .. Sape lagi??? Yg kenal sengaja, atau tak sengaja, Thanks so much >.< Yg aku ajar tuh dlm kelasssss ... kononnya .. ilmu tu simpan bebaik .. tak selalu guna tp satu saat berguna jugak laaa kan .. hahahaha .. aku ajar ape yg aku belajar .. jadi so no hal lau nak bagi ilmu tu kat korang sebab ilmu tu bukan dari aku .. huhuwww .. 

Terima kasih semua yg aku tak tahu nak ucap camana .. yg byk bagi support kat aku tapi aku tak mention sila mentionkan diri utk dpt ucapan terima kasih dari aku .. sebab time flies so much ... jadi aku kenal terlalu ramai hinggakn terlepas pdg yg menjayakan aku hingga sekarang ..

This below, a bit 'coratcoret Konvo-15 UMS 2013

Tahniah buat warga UMS, Kosmates, Classmates, Kampusmate, Housemates, Roomates yg konvo!!









Thursday, 7 November 2013

Heart Pantai Timur ~

Hai! Assalamualaikum ..

Haritu terfikir sejenak .. kalau balik dari negerinegeri Pantai Timur ni .. Alia nak update pasal negeri negeri nih ..  malam ni, ambil mood sekejap .. then I'm ready to story a lil bit bout Terengganu Kelantan .. Pahang pun ade cuma tak singgah .. hehehe~

Jujur .. memang jauh sgt perjalanan .. penat tu tak payah nak cerita .. bila ada peluang utk ke sana .. teruja nak pergi dan bila dah sampai sana .. hati tu tenang je jejak ke tanah negeri Pantai Timur ni .. Tak kisah la bila ada org cakap kita jakun ke apa .. but I really heart Terengganu .. Walaupun dah masuk musim hujan .. Angin nya tu , Allah, sayu dan dingin .. 


Check it out!!!

5 things that I really heart Kelantan Terengganu ..

(1) 
Tempat dorang cantik .. bersih .. jarang tau nak jumpa anjing .. maybe kaum Cina India tak ramai, setakat ni belum jumpa laa atau tak terjumpa kaumkaum yg membela anjing .. rumah melayu merata .. and no wonder kalau PAS yg pegang negeri Kelantan, maybe mereka jaga betul adat melayu ketimuran tuh .. Oupss bukan nak berpolitik, but rasa bangga jap, sebab masyarakat Melayu kat sana sgt terpelihara .. 

(2) 
Nak beli belah pun rasa berbaloi, sebab duit tuh diberi pada 'ikhwan' sendiri .. sebab ratarata yg menjual adalah kaum Melayu sendiri .. bukan Alia racist, but .. siapa lagi yg nak majukan kaum sendiri kalau tak Alia sendiri .. kan? Sekurangkurangnya , kat akhirat nanti adalaaa balasan yg baik kerana menjaga adab dalam ber'ikhwan' .. 

(3) 
Manamana korang pergi ke negerinegeri Pantai Timur tu .. tak kira signboard jalan, kedai org watever iklan, mesti ada tulisan Jawi?? see?? Rasa macam terharu sgt sb masyarakat sana sgt menjaga warisan Islam .. sampai model perempuannye pun kena pakai berhijab .. hambik kau .. hahahah .. islamik terus Rozita Che Wan .. 

(4) 
Org sana pandai masak .. pergi kedai makan, kalau oder TomYam .. peh! sedap nyeh ... (tak tahu kalau korang) Alia mmg suka cuba masakan org .. yg pasti memey sedap la weh .. cuma kalau kat Kuala Terengganu tu makanan agak mahal sikit, maybe, sebab bandar diRaja, atau dekat dgn Airport .. Sup belut kat Kota Bharu sedap sgt sgt!! Tapi dua kali pergi, 2 kali tak merasa laksam .. Hmmm .. Bila akan pergi ke sana lagi.. Nasi dagang.. sedap, tp Alia tak gemar nasi pulut tuh ..huhuww .. 

Like this kueh muchmuch!! Kota Bharu, Kelantan

(5) 
Persisiran pantai yg luas dan ombak yg kuat .. pantai sana jarang org mandi sebab pantai nya macam tak landai jeh .. Tapi Alia suka sebab ada pantai .. mmg suka pantai .. huhuw!! Kali kedua Alia pergi ayah sakit, kebetulan cuaca musim hujan, so tak dpt lepak kat mana mana pantai .. dgn pokok nyiur a.k.a kelapa yg tumbuh sekitar2 kampung .. terasa mcm nak nyanyi lagu Rakyat jeh .. hahahahhaa ...

Pantai Penarik, Terengganu


...........................

Bukan nak banggakan negeri negeri ni, but menjadi kebanggaan org negeri2  tula bila Alia yg bukan asal situ cerita yg baikbaik kan tentang negeri2 mereka ni .. Orangnya pun baik.. ramah.. Ok,ok je .. Mungkin Alia dibesarkan dgn cara tak menetap dlm 1 tempat yg agak lama .. Lahir kat Johor pun, bukannya duk kat Johor .. sekadar darah tertumpah di situ , 11 tahun di Negeri9 .. Alia terlalu kecil utk ingat memori kat sana .. ada yg ingat ada yg lupa, jalan nak ke sana pun dah lupa .. 12 tahun dan kini menetap di Selangor, Alia lebih selesa bila org tanya mana, dari Selangor .. Well bila sebut Selangor?? Hmmm .. 2 tahuns setengah di Sabah pun best!! sebab dekat dgn pantai, cuma adatnya agak lain sikit lah .. so Alia tak kisah berada di mana mana pun .. Setakat ni .. yg belum pergi Kedah, Perlis .. Hmm .. so,next travel Alia??? Belum tahu lagi .. huhuww!! 


Thursday, 31 October 2013

My November


Check it out!!!


Teasers on bulan NOVEMBER .. 

4hb Nov  

Wish me luck!!



5hb Nov

Barakallah Ya Muharram



8hb Nov

Barakallah to her



23hb Nov

Congrates to me n ma frens!!



24 Nov

May Allah blessed her



27hb Nov

May Allah blessed him




Barakallah on November .. 

Nabella Crewz , doakan saya ...  >.<

November anda??? Bagaimana??



Thursday, 24 October 2013

Jangan pernah letih utk berdoa ~

Aku ada terbaca ada hadith yg mengatakan antara tempat paling sesuai untuk berdoa adalah di masjid .. ketika itu ramai Malaikat mengaminkan doa kita .. Semalam lepas teman ayah ke klinik, hujan renyai renyai .. waktu tu dah Maghrib, ayah singgah Masjid yg kat Tg Malim .. sempat la semalam aku bersembahyang Maghrib (sebab harini aku dtg uzur) .. Tak fikir apa .. cuma yg terlintas, lepas sembahyang aku teringat pulak katanya doa boleh termakbul kalau berdoa di masjid, aku pun doalaa yg semoga Allah percepatkan urusan pekerjaanku, dan lancar je aku doa, agar ada rezeki aku di Terengganu .. dan aku mengaminkan tanpa mengharap .. mungkin aku redha tanpa sedar .. 

Pagi ni, macam biasa .. aku ditinggalkan sendirian sedang ahli family aku yg lain sebuk dgn urusan masing2 di luar .. Hanaya bgn .. mandi .. serapan .. kemas rumah .. cuci pakaian .. masak sardin .. Dah setle semua, aku pun mulakan tugas aku sebagai Facebooker yg berjaya mengelike dan mengkomen kwn2 FB aku .. Mood terganggu sb sistem penghadaman aku tak berapa baik, tambah senggugut .. tekak pun tak selesa .. saat ni mmg layan lagu jiwang .. cuaca pun masih hujan .. tambah tambah keseorangan .. 

Petang , adik balik .. dia bercerita tentang final projek seni .. seni memang tak dapat dipisahkan antara aku dan adik .. entah camana, aku dapat calling .. dan aku kenal sgt numb tu dari mana .. Aku menahan perasaan ... 

" Hallo cik Nur Atika Alia? Saya dari pihak UNISZA nak bagitahu cik dpt interview kedua ..pada 4hb, jam 10 pagi .. " 

...

YA ALLAH .. Aku nak sgt sujud syukur padaMu .. Nikmat Mu Ya Rabb .. Rezeki yg Kau bagi tak pernah terduga .. Semua dlm rahsiaMu .. Excited aku mcm org kena pinang .. ALLAH SUBHANALLAH .. ALHAMDULILLAH .. Semoga aku dapat buat yg terbaik .. demi menunaikan tanggungjawab aku kepada Mu Ya Rabb .. demi berbakti kepada ibu ayah .. Demi sesuap pengalaman .. 

Doakan aku ...


Doa adalah golongan org org sabar dan menahan segala rasa tak puas hati



Dari Sahl bin a'ad Radhiyallahu 'anhu bahawasanya Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:

"Ertinya : Dua doa yang tidak pernah ditolak ; doa ketika waktu adzan dan doa ketika waktu hujan". (Mustadrak Hakim dan dishahihkan oleh Adz-Dzahabi 2/113-114. Dishahihkan oleh Al-Albani dalam Shahihul Jami' No. 3078).

Imam An-Nawawi berkata bahawa penyebab doa pada waktu hujan tidak ditolak atau jarang ditolak ialah kerana pada saat itu sedang turun rahmat khususnya curahan hujan pertama di awal musim. (Fathul Qadir 3/340)

Tuesday, 22 October 2013

Mengarut

Sebulan lebih ditinggalkan, I'm feel better.. Mungkin aku adalah spesis yg mudah melupakan org yg patut dilupakan .. Ohhhh my Allah .. bersyukurlah jika aku laaa spesis itu .. And I'm going forward to look someone else! Siapa?? Biarlah rahsia .. Well .. ada juga yang tanya siapa lelaki idaman aku .. (bukan aku da wat entry tentang lelaki pilihan aku ke??) Itu semua tak penting .. yang penting sekarang aku nak cari kerja .. supaya aku tak tercongok kat rumah ni dan dgr bebelan ibu suruh cari calon.. Aishhhhh!!! Nak dikategorikan cantik tu tak laaaahhh saghatttt .. tapi .. bila dah tersakiti nih .. tgk lelaki pun mcm sakit jeh .. tgk the reason is you !!! aku reject semua lamaran lelaki tuk tahun nih!! Eh jgn nak salah kan org kalau diri sendiri tuh looser Alia .. Tough love tol!! but memang buat masa ni aku tak menginginkannya .. Memilih?? Harussssss memilih .. kenal betul betul sape yg nak melamar diri ini .. Dah takleh saje2 nak terima .. Tapi rase tergugat tuh ternyata ada bila kawan2 sebaya dah mula step forward to manage their marriages .. Urgghh!!! Sabar Alia, sabar .. Kita tgk nanti sape yg bakal bertakhta di hati aku kali ni .. (ohhh ayat retissss) .. Ini kes bosan dah tak tahu nak buat ape .. Entah kenapa lagu dlm blog aku pum hilang .. Kasihan blog diabaikan sejak dua tiga empak menjak nih .. Anyway! jangan malu malu nak kenal Alia, kalau malu tak tahu Alia camana.. (Alia adalah bekas pesakit .. gilagila, bukan gila..) hahahahahahha.. Dah laaahhhh mengarut jehhhh .. Ni lah habit Alia .. Mengarut tak pernah habis .. Bye!!!



SHORT LISTS APE ALIA TENGAH BUAT SEKARANG

1. Jadi Facebooker yg berjaya (like dan menyemak di status org)

2. Mencari kerja

3. Membantu ibu berniaga

4. Berangan

5. Mendesign

6. Menguruskan diri (tapi makan tak pernah henti)

7. Sedang berusaha nak khatam Quran (tuk kali kedua tak lepas2)

8. Get ready for konvo (searching tiket, hotel, rect car)

9. Bermain dgn atotonai

10. Mencari SUAMI? Eh??? (hahahahahahahhaha)



Wednesday, 25 September 2013

Rezeki budak gembeng !!

Walaupun apa pun yang menimpa diri, kita perlu berlapang dada. Lihat semua masalah dengan kaca mata iman, bukan perasaan. Apepun, wanita itu akalnya senipis bilahan rambut, dan menjadi tanggungjwb pihak tertentu perlu menebalkan akal wanita dgn ilmu dan iman. 

Dalam menangani situasi ataupun membuat keputusan, lelaki biasanya lebih mendahulukan akal. Manakala sifat wanita lebih mengutamakan perasaan.

Tak tahu laaa keputusan aku ni betul atau tidak ... tapi bila aku dah mula rasa redha dgn apa yg terjadi, ada hikmah di sebalik kejadian yg aku lalui .. (Ohhh ayat ..... ) .

Kalau ikut perasaan aku nak rampas balik apa yg menjadi hak aku .. Aku nak pertahankan ape yg menjadi milik aku .. Walau dgn apa jua keadaan ape sekalipun .. biasa lah kalau iman tgh turun .. dlm kepala ni pikir benda jahat jeh .. 

Tapi nasib baik laaaa aku dpt kontrol dgn saki baki iman yg ada .. mula mula sakit jugak .. bayangkan org yg kita selalu share something .. masalah .. cerita happy .. bergurau .. gaduh gaduh .. tiba tiba dpt tahu ada dah mendahului buat benda benda dgn org kita syg .. wohh rase nak memaki je time tuh !!! gaduh .. minta balik .. nak berbaik .. mungkin boleh, tp percaya dah takade dlm diri .. hari hari fikir ape dia buat dgn perempuan tuh .. kat mana dia sekarang yg dahulunya tak pernah kisah pun kemana dan di mana nak pergi .. jumpa tp bergaduh .. aku yakin .. dia tak boleh terima aku seadanya .. dan aku pun tak boleh nak teruskan memandangkan tiap kali aku teringat ingat perempuan tu .. aku teringat kisah Nazratul Ilyana aku teringat kat Nadzirah .. Kucar kacir hidup aku !! Hampir nak menyalahkan takdir kenapa aku mesti terjebak dgn cinta tiga segi ni walhal sekelumit pun aku tak pernah mintak pada Tuhan utk berada dlm situasi itu. Lama aku termenung .. tak makan jugak beberapa hari .. (Itu yg kurus semacam ... ) sekejap jeeee.. 

Lama jugak termenung atas sejadah .. menangisssssssss jelaa keje aku .. Ibu pun tak boleh cakap ape .. Aku mula belajar utk redha .. dia pun tak contact aku .. rindu tu jgn ckp laaa .. kalau ikut perasaan lagi nak jerit jugak "Abaanggg !! Org rindu sgt .... !!!! " .. tp jerit kat sini jelah .. dulu lah .. sekarang perasaan tu dah beransur hilang kot .. hilang ke? tak hilang .. cuma aku belajar utk tak rindu .. tak syg .. heartless la katekan .. senang cerita aku belajar menerima .. 

Nak jadikan cerita .. hari ni aku macam terasa lapang pulak ... Aku boleh bergurau dgn ibu macam biasa .. Boleh tersengeh dgn mamat ayam ..?? @.@  cek Safi dah bankin .. THEN !! Check result .. dapat full A .. Dean listed kau !! Haaaa .. Tetiba dpt calling pihak UNISZA panggil utk ujian bertulis jawatan yg aku apply .. Eh .. Aku macam nak lompat berokkkk je time nih .. Tak laaahhh .. aku sujud syukur je teruss .. 
(senyum senyum ..) 

Rabb .. Kalau itulah takdirnya .. Kiranya takdir dan rezeki aku di sana .. Dan kalau itu cara utk kau jauhkan aku dari dia (walaupun tempat dia kat sana jugak) .. buat masa ni .. Jauhkanlah Rabb .. Aku redha .. Aku terima dgn hati yg terbuka .. Limpahkan rezeki aku ke mana sahaja asalkan ada keberkatan .. Aku terima .. Aku tak pernah tahu dan tak akan pernah ambil tahu lagi setakat mana jodoh aku dgn dia .. Sekurang kurangnya aku redha kiranya Kau tak mahu kami bersama buat masa ni .. Aku tak mampu nak jaga dia sebab ada hati lain yg lebih sygkan dia .. Selayaknya utk dia aku rasa .. Cuma dlm doa hari hari .. Sekiranya dia jodohku maka Kau kembalikan la dia dgn hati yg tetap bersamaku ..Lindungi dia walau mana jua dia pergi .. Jika bukan maka Kau jauhkan kami selamanya dan berikan jln terbaik biar kami tak saling menyakiti .. Sekurang kurang bagi hati aku ruang dan peluang utk menerima hati lain selayaknya utk aku ...

Maghrib !!! Jom perbanyak cintakan Allah ... Hohhhh terbalassss jugak air mata aku nih .. Subhanallah.. Kalau tak dpt pun kat Terengganu tu .. usaha cari rezeki tempat lain .. Wish me luck .. NERVESSSSSS ... Tips nak rezeki byk , byk byk baca surah Kahfi ... :) Berlapang dada .. :) Kita yg perempuan .. selalu2 la tingkatkan akal dan iman .. Perasaan tuh boelh control, insha Allah .. Assalamualaikum !!



** Rabb, temukan aku dgn org yg cintakanMu , berikan aku org org yg membuat kebaikan demiMU**



Tuesday, 6 August 2013

Alia dan Raya

Assalamualaikum ..
Sekarang nih mesti warga warga yg bakal menyambut Aidilfitri tgh sibuk dgn segala persiapan kan..? Alia juga yg sempat capai laptop kononnya , buat entry raya ... !! Ketupat dah berapa ikat ..?? Langsir dah pasang ..?? Rumah dah kemas ..?? Paling penting baju raya dah prepare ..?? Tahniah jika anda semua sedang melalui semua itu .. Hahahaha ...

tetiba picture ketupat ..

Tahun ni .. Alia sepenuhnya raya bersama family .. Walaupun tahun ni .. tak balik beraya ke Johor .. But for me .. Raya is enough with my family .. yg cuma ada 5 org je .. Yang sedih mungkin ibu laaa .. sebab tak dpt beraya bersama mak tercinta .. Nak buat camana .. ada problem sikit di saat akhir .. Its ok, maybe raya ke berapa2 tuh balik la kami kot .. Bagi Alia .. fenomena raya dlm family Alia samaaaa je .. Bezanya .. duit raya makin berkurang la kot .. jhahahaha .. atau mungkin tak dapat langsung .. Hik .. Tak .. Maksud Alia, raya kat Johor tuh dah terlalu hafal jadualnya .. Raya pertama kunjung family belah ayah .. Makan makan, minta maaf .. Then balik belah ibu .. makan makan .. minta maaf jugak .. raya ketiga dah start rilek ataupun prepare tuk marhaban .. Selalunya balik kg lepak kampung belah ibu jep .. 

So, Alia tak berapa kisah sgt kalau tahun ini beraya kat rumah sendiri .. Excited dan tak percaya .. Situasi mungkin lain la kot .. Agak awkward sikit laaa .. Tak ... de nak mengunjung ke mana mana .. Best kan kalau tahun nih raya pertama bersama suami .. yang baru beranak tuh .. mesti tahun beraya dgn 1st baby .. (ala ala Irma Hasmie dan suami kat WHI tadi .. ) . Teringat pulak dialog malam tadi bersama adik .. "Aku dah jemu laa nak balik raya kat Johor, kalau aku kawen nt, 1st raya nak raya umah suami .. nak rase situasi raya rumah keluarga suami pulak .. " .. Jhahahaha .. Yang dah jadi suami isteri tuh, jgn nak gaduh pulak time time nih nak balik ke rumah masing masing .. Bincang elok elok .. yang penting ade toleransi .. Ceewahhh .. Ayat macam pakar rumahtangga .. 

Alia nye baju raya cuma sepasang .. Tak tahu laa nak gayakan baju pattern ape tahun ni .. Paksa ibu buat peplum je .. sederhana raya tahun nih, tapi bahagia bagi Alia sb Alia tak perlu nak kejar tiket flight k Sabah .. dan in sha Allah selagi belum ade keje nih, raya sebulan nih sentiasa bersama family .. Nanti nanti bila dah keje .. tak dapat nak raya sepenuhnya dgn family camnih .. Then.. tahun ni .. Alia tak sangka jugak beraya dgn seseorg yg Alia pun tak sangka Alia nak kat dia .. Jhahahaha .. Takde harap ape .. cuma kalau boleh Alia dapat mengenali dan bersama dia dgn lebih jauh kot .. In sha Allah .. 

Bersama coretan ini .. Alia ingin mengambil kesempatan mengucap SELAMAT HARI RAYA buat semua .. Warga kenalan SK PULAPAH dan SK AMPANG PECAH.. Kengkawan SMK KUALA KUBU BHARU .. Para pensyarah serta kosmates dan kenalan UNIVERSITI MALAYSIA SABAH .. Penyelia dan kenalan UPSI .. dan semua yg mengenali diri Alia . Alia mohon ampun dan maaf jika post post kat FB, BLOG dan TWITTER..yg bikin tersentap .. termarah .. terasa .. Semua ter ter  yg tak sengaja,
 minta maaf ya.


Semoga anda semua bahagia .. dalam masa gembira .. ingat ingat lah insan yg tak berpeluang sambut kegembiraan dan kemenangan seperti kita .. anak anak yatim piatu .. saudara kita di Gaza, Palestin , Syria.. Tak lupa jugak hati hati di jalan raya .. dan selamat bernohon maaf dan mengutip duit raya .. 
Salam Aildilfitri semua ..

Assalamualaikum.





Tuesday, 30 July 2013

Alia sebagai Surirumah

Hai ... 
Memandangkan Ramadhan bakal meninggalkan kita .. Alia berpesan perbanyakkan ibadat kita untuk mencari malam Lailatul Qadar .. bukan LailatuL Kamdar ye .. Hahahah .. Boleh buat persiapan Raya tu .. tapi biarlah bersederhana .. (ini ayat org yang belum shopping apa apa) .. 

Sejak menjadi surirumah sepenuh masa serta penganggur terhormat ni .. Alia banyakkan masa dgn (berfesbuk..) jhahahaha .. Alia byk tlg ibu .. Oleh kerana dia ambil upah menjahit .. Jadinya Alia perlu mengemas rumah .. mencuci kain .. kadang-kadang tu tolong ibu sembat silang pangkah baju org .. (baju sendiri belum siap... uwaarrrr~) .. Alia mengaku. Kerja surirumah mmg teramat penat .. Seronok lagi belajar! Even surirumah tu tak ada gaji, gaji nya diganti dgn ibadat yg dpt pahala berganda .. Kadang kadang berungut jugak .. hari hari buat benda yg sama .. tapi bila fikir balik .. ibu ayah boleh 23 tahun berkhidmat tuk Alia .. ape salahnya Alia balas jasa dorang wat sementara ni dgn bantu ape yg patut sebelum dpt kerja tetap. So no offended!

Alia nak cari malam Lailatul Qadar tu .. tapi .. Allah dah bagi cuti pulak .. camana ya nak cari .. Kalau jumpa byk Alia nak mintak .. Alia nak mohon keampunan banyak banyak .. Alia nak jumpa arwah makwe (nenek kesayangan) sebab masa arwah meninggal , Alia jauh kat Sabah. Alia nak minta Allah luaskan rezeki Alia biar dapat kerja yg baik baik .. Alia nak Allah permudahkan Alia jumpa jodoh yg baik .. Alia nak Allah lapangkan hati Lia supaya Alia selalu dapat beribadat dgn baik .. 

Sejak akhir-akhir ni .. Alia byk isi borang-borang jawatan kosong .. Alia adalah antara ribuan graduan yg masih terkebilkebil mencari kerja. Surat PTPTN dah mintak bayar .. Sakit .. Sakit .. Harapan nak kawen awal pun tak jadi .. Jhahahahaha .. Cakap pasal kawen .. Ragam teraweh thn nih .. soalan tuh yg paling kerap ditanya oleh makcik makcik tak kisah la Alia pergi surau mana pun .. Kata mereka umur 23 dorang dah kawen dah malah lebih awal dari tuh .. Masalahnya .. 23 dulu dgn 23 sekarang tak sama .. (I'm still budak budak la makcik...) -_- .. 

Bila org tanya , dah berpunya ke..?? Tak tahu la nak kate dah berpunya ke belum .. Kepunyaan Allah , family mmg mutlak lah sekarang .. Kepunyaan suami belum lagi .. Ok laaa Alia faham maksudnya .. tapi tak tahu nak kategori kan ape .. masih dlm proses mengenali kot .. nak kate serius .. tak macam serius .. nak kata tak serius ..nanti org kate Alia permainkan org .. Jadi .. biarlah org tu jadi rahsia .. Yang penting, yg baca ni tahu laaa Alia sdg 'kawan' dgn someone .. Org mana? Org Pantai Timur! Dah jgn tanya lebih lebih. 

Ok lahhh .. Alia end kat sini .. Ibu dah panggil minta tlg buat karipap.. Baru baru ni ibu ambil tempahan Karipap frozen .. Nak menyiapkan 400 karipap malam nih. Aiyakkk ..

Selamat berpuasa semua .. 
Selamat mencari malam Lailatul qadar .. 
Selamat membuat persiapan raya ..


Oupss sebelum tu , jgn lupa pengguna Safi Balqis Perfect 10 .. Nak duit raya, Jom sertai peraduan kat bawah ni !!!






Wednesday, 17 July 2013

I'm 23rd ~

Assalamualaikum !!

I'm 23rd .. Happy birthday to me .. (mengeluh)

Tak rase excited nak sambut sebab takut .. 23 bukan satu umur yg not too young , not too old .. 
Alih alih dah 23 .. Bermula nombor 23 ni lah we have to accept aging .. Dah kena fikir pasal kerja .. (memandangkan lagi 4 bulan nak grad ... ) Dah kena plan .. mana nak manage duit .. Ni semua fikiran duniawi .. Sebagai seorang anak gadis yg try berfikiran jauh .. Semua perkara perlu di fikirkan tuk masa hadapan .. Tapi tak mahu lah hanya berfikir saja .. usia makin meningkat, kalau tiada action pun tak guna. Semalam duk termenung .. family nak celebrate pun aku menolak secara baik .. 
Nak cerita pun .. Entah .. seakan org sekeliling tak akan faham situasi ini ..

Alhamdulillah .. sekali lagi Allah panjangkan umur Alia .. bermakna masih banyak dosa yg belum terhapus .. Masih byk lagi tggjwb yg Alia perlu sempurnakan dlm dunia nih .. Paling penting balas jasa ibu ayah lah .. Mohon diperluas rezeki yg halal utk aku menunaikan tggjwb Alia dgn baik .. 

Camana agaknya 10 akan dtg lagi ye ..?? Hmmm .. Alia back to think ... Hahahahaha .. Tak boleh laaa .. selalu sgt nak berfikir .. Entah kerja ape .. Entah kawen dgn siapa .. Entah dapat anak ke tak .. Hahahahahahahha .. 


Terima kasih Along nak ucap pada ibu ayah .. Susah camana pun family kita , ibu ayah akan pastikan along dapat apa yg along nak .. Nasib baik ibu ayah tak didik along dgn kemewahan .. Jadi takde lah along ni materialistik sgt .. Hahahahaha .. 

Thanks pada yg wish .. Alia hargainya .. Takde surprise pun .. Takpe .. Takpe .. tak mengharap .. I'm still can live just like now .. So on my 23rd .. I'm still Alia yg giler giler .. suka gelakkan org .. suka menyakat org .. (harapan menutup segala kesedihan ..) .. I love to be myself now .. 

Thanks yg sudi berkawan .. Thanks yg doa supaya Alia dpt jodoh cepat cepat .. Hhahaha .. Tak terfikir pulak pasal tuh buat masa.. (Tengah fikir camana nak byr hutang PTPTN) Hhahahah .. Ins sha Allah. Sampai jodoh tuh .. Alia inform la ye .. Thank yg sudi melamar .. Thanks but no thanks .. Alia tersangkut dgn someone laa skrg .. Itu pun samar samar .. Macam main main je.  I'm just follow the flow.. 
Thanks yg sudi support .. 



Thank you!

Salam terima kasih : Alia!

Monday, 8 July 2013

ME, TOP 50 BLOGGER OF THE YEAR : DiGi WWWOW AWARD 2013

Assalamualaikum ...

Penah dengar tak hal DIGI WWWOW AWARD on 16 categories?? 
Hahahaha .. Tak pernah dengar tak ape. Tapi pada yang dulunya Alia mintak readesr like link yang Lia bagi .. Thats the point! Thanks pada blogwalker yang jalan kat blog Alia and bagitahu Alia Top 50 Blogger of The  Year dlm contest nih .. Serius tak tahu.. Sebab yang Alia tahu hanya 10 dan pemenangnya ialah Irine Nadia Marcello Blogspot .. Alia mmg dah agak dah dia .. Rezeki anak dia kan .. Lagipun Alia ade like dia jugak .. Mmg Alia suka tgk dia ..Tapi tak pe .. Even hanya Top 50 , Alia nak ucap terima kasih pada likersssss yang sudi like dan tgk blog Alia .. (huuuuuu ayat menang award lagaknya..) 
Tak. Mmg nak cakap thanks kat korang .. 
Ngeeeeeeee~~
 Terima kasih banyak banyak .. 

Ade masa singgah lagi ye.. 
Thanks!!!

^^v

Yang ade ucen tu thats me!!





Monday, 1 July 2013

JULY : Feeling special, what about you..??

Whats special about this July ..?????

Memang sgt sgt sgt special .. Kerana bulan Julai tahun ini ada banyak perkara yang akan berlaku dalam daily life Alia .. Mari check it out some of the special days for this July.



1-5 hb July
Haaaaa sepanjang minggu ni .. Alia akan menyiapkan tesis Alia yang tak berapa nak tebal tuh sepenuhnya, Insya Allah ... Tinggal 40% lagi ... (kot ...) Harap-harap boleh siapkan minggu nih .. No tangguh2 lagi .. Wajib siapkan dalam minggu nih, so that dua minggu terakhir praktikal Alia boleh supervisor recheck draft tesis sebelum dijilidkan ... (Konon nak siapkan tapi sempat blogging) =="

10 hb July
Pada hari tersebut, semua umat Islam akan menyambut kedatangan bulan Islam yg penuh rahmat .. Bulan Ramadhan .. Marhaban ya Ramadhan ... Haaaa bukan sekadar sambut jeh, puasa la jugak .. Sebulan. Wajib jugak .. In sha Allah .. Harap Alia masih diberi peluang untuk bersama Ramadhan kali ini .. Alia nak jadikan Ramadhan kali ini, bulan yang paling bermakna .. sebab ape, nanti Alia update tuk next entry .. 

17 hb July 
Taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!! Hari tersebut paling paling paling special , in sha Allah .. Hahahahahahaha, nak gitau ke ha..?? Macam over pulak nak bagitahu hari special ni .. Walaupun hari itu berlaku dalam bulan puasa. Alia rasa sgt sgt sgt bersyukur .. Sebab jatuh dlm bulan rahmat .. hahahahah .. Kalau jatuh bulan Lailatul Qadar lagi lah Alhamdulillah kan ... (baru puasa ke 8 padahal..)... Itupun kalau diberi umur yang panjang  untuk berada dalam keadaan yg sihat pada hari itu .. Huhuhu .. in sha Allah .. Hahaha .. tersengeh sengeh taip ayat utk hari itu .. Sudah! :P

19 hb July
Hari yg ni pun best!!! Sebab I'm officially finish my degree!!!!! Tak officially sgt arrr sebab lambat noh nak grad kan .. bulan 11 .. Hmmm .. Actually on that day, Alia officially habis praktikal .. Habis praktikal maka tamat juga pengajian ijazah sarjana muda Alia di UMS-UPSI .. Dua U nih will be my special places sepanjang menjadi pelajar menara gading orang kate .. Maka tamat jugak laahhh title 'student' tuh .. Kalau syg nak turunkan title tuh, maka sambung lah Alia master .. (kalau sanggup...) . Hari itu Alia dah boleh fikir kat ladang mana nak menanam anggur .. :3 

26 hb July 
Hari tersebut hari Nuzul Quran .. Hari Quran diturunkan .. Ramadhan ke 17 .. Haihhhh Alia pun bila nak khatam pun tak tau .. Harap dah habis praktikal nih, duk umah saje saje, doa agar Allah buka pintu hati Alia ni seluas-luasnya baca Quran banyak  banyak .. Kalau dapat hbskan tahun nih, Alhamdulillah sgt .. Takpayah tunggu kawin baru nak khatam Quran .. (Eh... ?? apa bab bab kawen nih.. :P)

27-29 hb July
Around these days .. hari hantar tesis .. 3 salinan berjilid perlu hantar pada pihak UMS .. Wowwww .. huh .. hari itu macam .. sayu pulak .. tak sangka akan habis mengaji ijazah .. Alia hantar by pos jelaaaaa .. nak hntar sendiri by hand .. bajet tiket flight tuh macam takde jeh .. Jilid kat sini pun Alia tak survey lagi berapa kena bayor .. Nak beli baju raya lagi .. nak buat kuih raya lagi.. (Eh ... mengarut ...)


Emmmm setakat tu jelah kot .. Ade penambahan special days readers..?? Do leave some comments below .. hehehehehe ... Mana tau kita boleh share same same hari special day tuh ..

Ok, setakat ini sahaja ... Entry saat saat akhir di UPSI is loading ... ^^


Monday, 24 June 2013

UPSI : PROGRAM MENTOR MENTEE, ASAH, TAIPING, PERAK

Lama tak buat entry baru ..

Hai ! Assalamualaikum .. Entry kali nak bercerita event yang berlaku dalam minggu lalu .. Alia join Persatuan Senia UPSI ke Asrama Amanjaya Harmoni , Taiping Perak. Program Mentor Mentee .. Sound nice kan ..?? Kita boleh agak apa aktiviti yg mereka buat pada adik adik AsAH ni .. Sebenarnya Alia dijemput tuk menggantikan penasihat program dorang ni .. So, dari takde keje duk opis, baik jalan jalan join dorang .. (sekali lagi Alia ingatkan , join bukan nak exposekan diri) .. Kali ni Alia tak kenal sgt ahli ahli yg join sebab mungkin last minit dijemput , jadi tak berkesempatan nak berkawan lebih dgn students seni especially dari sem 2, 4/5 ni .. So no wonder laa ade sorang student nih baru perasan yang Alia pernah join teater UPSI sb Alia nampak diam dgn dorang. Nak kate I'm introvert tak jugak, sb Alia boleh sembang dan bergurau dgn org baru, tp takde topik nak mulakan .. (dah kenal nanti dorang tahulah bagaimana gilernya Alia) .. Lagipun yg join ni ramai junior lelaki .. jadi terbatas sikit nak bergurau .. Ngaaaa. 

Sudah! Itu pengenalan. 

Haaaa nak cerita pengalaman semasa memerhati program ini .. Sasaran yg dorang pilih adalah pelajar lelaki darjah 5/6 seramai 75 org .. Bila buat sesi Ice Breaking secara tak formal. Alia baru tahu background dorang ada yg tak seindah biasa .. Ok .. But Alia dapat rase dorang sgt happy duk ramai2 dalam asrama tu sebab .. peel dak laki jarang nak berperangai kwn tak kwn cam dak pompuan .. Dorang sgt berani nak exposekan diri tampil ke depan .. (bab menyanyi jgn cakap lah, pantang ade mic berterbiaran ..) .. Semangat kumpulan .. Idea .. sgt aktif. Dan adalah menjadi tanggunjwb fasi la utk bagi sokongan sebenarnya .. Terus terang Alia dulunya tak pernah suka budak budak ni .. Tapi apa yg terjadi dlm family, mula buka hati Alia utk mengenali dunia budakbudak ni .. (ke naluri keibuan dah mula timbul... ==") . Actually kita yg dewasa nih kena act mcm seumur dgn dorang, so kita boleh tahu apa yg dorang nak .. dan dari situ jugak kita masih boleh bentuk dorang nih ke jalan yg betul betul lurusnya .. Masih belum terlambat nak cegah perbuatan yg salah, tegur kelakuan yg tak elok. Kdg rimas jugak nak layan peel dorang yg terlalu over sgt semangat nak tahu dorang nih .. tapi think positif. And flashback balik, bagaimana kita dahulunya seperti umur dorang ni?

Students Asrama Amanjaya Harmoni, Taiping Perak
Antara fasilitator dari Persatuan Seni, FSKIK, UPSI

Program ni santai .. yg best biar jadi kenangan, yg tak best biar Alia, Pn Nor dan En Amir je yg tahu .. Byk yg dorang boleh dapat dari program nih .. Dari segi tggjwb mmg terlalu byk seginya. Tggjwb antara guru dgn murid. Tggjwb antara abg/kakak dgn adikadik. Tggjwb antara ketua dgn anak buahnya. Tggjwb antara sesama manusia. Tggjwb dlm hidup. Nampak program ni ringan, tapi pengisiannya buat kita sedar dlm hidup sbnrnya banyak tggjwb yg perlu kita pikul. Thanks pada Seri Athirah yg sudi jemput Alia ke program ni .. Dan mungkin program terakhir yg Alia join kot sepanjang 5 bulan praktikal di UPSI.

Mural and my tapak tgn was there!


Next entry nanti Alia cerita saat saat akhir di UPSI. Bye!!!

Friday, 14 June 2013

Feeling annoyed

10 orang yang buat aku diam tanda tak suka.

1. Org yg berbestfren dgn seseorang yg aku tak suka then cerita keburukan bestfren tu kat aku. (ape kaitan aku pun tak tahu)

2. Org yg aku dah bagi peluang beri sesuatu yg aku syg, then org tu cerita dgn bangganya yg dia lebih syg sesuatu yg aku bagi tu. (umpama nak bagitahu, kau berjaya memilikinya)

3. Org yg duk cakap benda yang sama, tapi benda yg dia inginkan tak pernah wujud. (Bosan giler kot, takde citer lain???)

4. Org yg cakap berdegar-degar, bila suh buat hape pun tak berani. (rase kena psiko je..) 

5. Org yg suka bersimpati dgn aku secara serius dan terlalu kerap. (walhal meluat aku dgr adelah..)

6. Org yg kritik kerja aku, tapi diri sendiri bila buat banyak alasan! (ko pandai, ko buatlah aku nak tgk!)

7. Org yg tak kaya tapi tapi pandang aku mcm aku tak standard dgn dia, bajet kaya. (Nauzubillah lahhhh jgn kufur nikmat)

8. Org yg suka melenting tak tentu pasal, marahkan org lain aku yg kena. (What the.... laaa..)

9. Org yg tibatiba cerita keburukan aku sdgkan dia tak pernah pun mengenali aku. (Biadap!)

10. Org yg baik dgn aku tapi jaja hal keburukan dan kelemahan aku! (ini bukan diam tak suka, ini bengang!!)


No matter who you are you will have something in common with the person that you judge. How many times have you ended up having a really close relationship with someone when your first opinion of them was fairly negative? So what happened, did your mind deceive you?





You know my name,not my story. You know what i've done, not what i've been through.

People will continue to judge you but there's no need to worry when you know  in your heart that Allah knows your intentions.




Thursday, 13 June 2013

Dreams and Reality




Sengaja sembunyi perasaan yg ada ..

Jauh lagi perjalanan ..

Terlalu banyak nak gapai cita-cita .. 

Tak mampu nak jaga sesuatu yg belum tentu akan jadi milik sepenuhnya ..

Jemu barangkali untuk menjaganya ..







Wednesday, 5 June 2013

Tiada ayat mampu dibina utk status ..

Suasana pagi tadi sama seperti masa mula mula aku mulakan hari praktikal di UPSI .. Sunyi .. Sepi .. Yang hanya dedaunan kering berterbangan (ke..???) . Bangunan yg suram tiada penghuni .. Maklumlah , dah habis kuliah .. yang tiba masa menghadap exam .. pastinya berkelana di hostel mahupun rumah yg kononya study .. yang bersedia utk praktikum .. mesti duk busy cari rumah sewa bagai .. mengusha tempat praktikum (seperti aku dulu..) supaya diharapkan mampu adapt dgn keadaan baru .. bagi students UPSI yg 4th year pastinya sedang berhempas pulas mengadap final .. menunggu masa pulang ke lampung halaman masing masing nak tidur puas puas! 

Aku?? Aku masih di sini merasa suasana yang agak kosong dan diam. Bersama perasaan yg turut kosong. Malas mahu berinteraksi dgn org sekeliling .. Main game pun tidak seteruja selalu .. Melihat tesis pun  bersama fikiran yg kosong .. Apetah lagi FB yang dihadap setiap hari .. Tiada ayat yg mampu dibina utk dijadikan status .. 



Nak nangis sebenarnya tadi .. Tapi apa yg aku yg cuba sampaikan dgn tangisan tuh walhal bukan sedih pun .. Nak marah sebenarnya tadi .. Tapi apa yg aku cuba sampaikna dgn kemarahan aku tuh sekiranya ada byk pihak yg terasa nanti .. Dua perasaan tu seharusnya dikawal sebaik mungkin bila di tempat org .. (walaupun dah 10 thn menetap di bumi Perak sempadan Selangor) Nanti tak pasal pasal timbul persepsi yang bukan bukan pula pd org lain . So. Apa yg selalunya aku buat .. hanya diam .. kalau rasa tak mahu layan org sumbat telinga dgn headfon .. ketawa sikit sikit .. dan senyum tawar .. 

Balik rumah .. keadaan bertambah tambah sunyi bila tiada seorang pun ada di rumah .. yang ada hanya kucing belaan si Atotonai ..bergaduh dgn dia kerana menghalang aku parking keta .. Bila kena marah dia pun turut mengiau bising tanda protes .. Tersenyum sendiri .. Laa hai , bahagianya cakap ngan kucing, macam memahami .. Bertambah bahagia bila hujan renyai .. Tukar baju .. Layan Maggi .. dan tidur .. 

Atotonai hensem!

Kesimpulannya .. ada saatnya kita akan rasa kehilangan walaupun tak tahu apa yg hilang .. mungkin perasaan atau rasa, mungkin seseorg .. mungkin harta .. Dan rasa kehilangan tuh akan menimbulkan sifat sifat negatif sekiranya tak mampu dikawal dgn fikiran dan iman .. Ada byk cara kita nak tenangkan diri kita .. 

Bila kita selalu ingat Dia ..  

Ya ..

Hanya Dia ..

Sunday, 26 May 2013

NYONYA : JUARA FESTIVAL TEATER UPSI 2013

Bismillahirahmanirahim .. 

Fuhhhh .. Fuhhh .. Sapu habuk habuk debu debu hama hama yang bersarang di ruangan tinta blog yang agak lama ditinggalkan .. Giteww .. Alhamdulillah .. Alia sihat .. Reader?? Ok ?? Entry kali ini .. Alia buat khas sempena kemenangan ArtPhobia Production dalam pertandingan Festearsi Teater UPSI 2013 .. Sangat teruja .. Sangat tak sangka .. Sangat terkejut .. Sangat tak terduga .. Sangat gembira .. Sangat .. Sangat .. Sangat rasa bersyukur ..



Tak pernah terlintas langsung nak join pertandingan macam ni .. Dulu pun .. Join atas pentas ni kerana pointer .. Kalau tak kerana subjek Resital yang Alia kena ambil mase sem 2,3,4 dulu ..Tak mungkin ade kekuatan nak join produksi mereka ni .. Mungkin kerana rezeki Alia praktikal kat UPSI .. 

Terima kasih kpd pengarah produksi ArtPhobia .. yang sudi menjemput Alia utk melibatkan diri dlm naskhah NYONYA .. Ingatkan dia jemput Alia tuk support produksi dia .. Alia pun tak kisah lah .. kebetulan dia student En Amir .. Konon konon support la student student pendidikan ni .. Ghupenya diajak nya berlakon .. Haaaaa .. gilerrr nak adapt dgn kawan kawan baru .. Selama ni mereka tgk Alia duk diammm je bertapa kat opis uh .. Sesekali jumpa tunjuk kerja En Amir .. Tapi takpe. Oleh kerana Alia jenis tak kisah dlm berkawan ni .. Alia try jugak masuk dgn hati terbuka .. Tak kenal maka tak cinta org kate .. 

Alia join sebab Alia bosan duk terperuk kat opis, then balik rumah pun terperuk jugak .. Tak macam selalu yg Alia buat kat UMS .. jadi nak bangkitkan balik segala aktiviti tuh, Alia pun join lerrr budakbudak ni .. So, dapat rase makan kat cafe, tidur kat hostel, berlatih smpai lewat malam, gurau gelak tawa dgn dorg, buat lawak giler, best kot .. belajar lebih best dari kerja kalau u olls nak tahu, kerja bestnye sebab dapat gaji , belajar bestnye menghabiskan gaji .. hahahahaha .. 

Naskhah NYONYA adalah sebuah cerita teater yang biase dilakonkan oleh artis teater seperti Misha Omar, Sarimah Ibrahim .. Zizie Zulkipli .. dan lain lain dgn pelbagai versi .. Cerita ini mengisahkan seorang perawan (Nyonya) yang berkahwin dgn org tua kaya yang kononnya setia mempertahankan maruah nya sebagai isteri org kaya at the same time tidak mahu harta yg dimiliki selama ini jatuh ke tgn org lain.. Nak dijadikan cerita , seorang pedagang antik dtg nak mengayat dia (TUAN).. tapi dgn menggunakan taktik berdagang .. tawar menawar... datang pula anak saudara si Nyonya ni (PONAKAN A,B[Alia],C) .. Nak kan jugak tuntut harta dari si Nyonya .. Berlakulah situasi agak huru hara jugak sampai maruah Nyonya pun hampir tergadai ..

Antara lakonan teater NYONYA


Barisan pelakon teater NYONYA

Crews of ArtPhobia Production

Alhamdulillah, Produksi ArtPhobia telah merangkul 3 anugerah .. Pelakon Lelaki Terbaik, Pengarah Naskhah Terbaik,Tatarias dan Kostum Terbaik, sekaligus menjulang piala tempat pertama .. (Dapat RM1000 kau ...) Haaaa... Kau hada??  >.< 


Nampak tak .. Haaaa..
Kami menang !!

Terima kasih dan tahniah sekali lagi diucapkan kepada produksi ArtPhobia .. Next time .. ade join teater, jemput hakak lagi .. Alia sentiasa menyokong pergerakan students seni .. Biar org kate kite selekeh, tak ada disiplin, tapi student seni ade bakat mereka sendiri, bukan seni kalau tak ada seni dalam diri, sedangkan org Sains juga memerlukan kesenian diri untuk menjadikan Sains dorang berseni .. Giteww .. 

Ok, chawwww dari hati .. Good Luck! Salam Tahniah dan terima kasih !!! 
^^v

Saturday, 4 May 2013

Selamat Mengundi ~

Assalamualaikum .. 
Esok adalah hari penentu untuk tampuk pemerintahan negara Malaysia ..
Rakyat bakal memilih pemimpin mereka .. (sayang nama Alia tiada dlm sistem walau dah daftar .. )
Pilih baik baik .. kerana 5 tahun akan dtg macam macam boleh jadi ...
Biarlah undi tu menjadi rahsia..
Cukup cukup lah sepanjang berkempen segala aib dibuka .. 
maruah pun tak tahu ke mana ..
Cacian banyak diterima .. 
Fitnah berleluasa ..
Menghina setiap masa ..

Apepun ukhwah antara kita jgn berpecah garagara politik
Jodoh itu rahsia Allah , walaupun .. hehehehehe ..


Alia harap selepas esok ..
Tiada lagi isu isu negatif terpapar di corong corong media .. laman sosial .. mesej .. or everything..
Alia sebagai anak muda (yg tak dapat mengundi..) , mengharapkan kita sama sama dpt membangunkan Malaysia dan menjaga negara dgn baik .. (jgn sampai isu Lahad Datu terjadi lagi..)
Walaupun Alia tak berminat nak berpolitik .. perkembangan negara sentiasa Alia nak tahu ..
Cuma Alia takut je .. 
Rakyat sebuk dgn parti masing masing ..
Musuh ambil kesempatan ke atas negara kita lagi ..
Amalan kita je pun dah kurang dek kerana sebuk berkempen ..
Ibadah pun dah ke mana ..
Sedar tak kita dah hampir ke bulan Rejab .. (Mari kita mula berpuasa ....)
Ramadhan pun hampir juga .. 



Oleh itu .. sambil menentukan masa depan negara .. sama sama lah kita muhasabah diri kita balik .. 
Kepada ayah, selamat menjaga keselamatan rakyat time pilihan raya esok ..
selamat mengundi rakyat Malaysia ...



Monday, 29 April 2013

Be Mine on Sadness ..

Sedih .. kejadian pagi ni buat Alia terkilan .. Sebab Alia tak dapat nak bagi kesenangan yg Alia miliki pd yg lain sepenuhnya .. Jadi Alia mengubat kesedihan dgn menyinggah ke expo yg selalu UPSI buat ni .. tertarik dgn sebuah booth yg menjual kek yg berwarna warni dan pelbagai design .. kreatif dan comel .. 

Idaera Cupcakes Cookies

Boleh pulak mamat yg jual cupcakes ni suh kami like page die kat FB then dapat potongan harga RM1 ... hmmmm .. ok laaa kami like .. then jadi duta cupcake ni sekejap .. hahaha .. Takpe satu kesedihan yang kita alami , kita bole cari 1001 satu kegembiraan dlm dunia ni .. 

Dalam kenangan ~
Jgn kerana cantik pakai Alia, lihat Alia adalah org yg miliki kesenangan dunia melimpah ruah .. dan jangan kerana mesra Alia , lihat Alia senang dipermainkan .. Ape pun Alia halalkan apa yg terjadi .. Semoga ada hikmah disebalik kejadian yg misteri nusantara ni .. 

Wednesday, 24 April 2013

UMS-UPSI : Me & Dorang.. Serapan ..

Hari ni .. kerja muka tak malu ..  ajak students En Amir pegi serapan .. Walaupun dorang lps kena sembur dgn lecturer dorang .. Hahahahahaha .. Tapi .. Ok la kot .. Dari dorang duk stress buat slides sampai 300 lbh .. Sangat amazing .. (Kalau aku yg buat .. haru biru agaknya .. ) Huhuhuhuhu ... Budak seni is always budak seni .. Susah nak terikat dgn masa ni .. Kalau seminit diberi .. dua minit kemudian baru siap .. Paham paham jelaaa .. (Memandangkan tesis dan report pun tak buat ..) Buat blog rajin plak! Ape pun .. Minta simpati kat dorang pergi serapan bersama sama .. Tak minat bersendirian saat ini .. 


Purse I yg paling teserlah .. hahahaha .. Korang, thanks! :D
Ni la akibat praktikal sorang sorang .. Duk opis sorang sorang .. Buat keje sorang sorang .. Memang sorang sorang lah kalau kat UPSI ni .. Sy akan tarik sesiapa sahaja yg sy biasa .. utk ke mana mana .. Tak kisah .. selagi boleh ke mana mana .. Next week .. kita pegi sungai ye ..