Pages

Sunday, 2 December 2012

Teman seketika ..

Saat aku bangun .. ye.. bangun .. penglihatanku tertancap ke luar jendela, disinari pancaran matahari pagi .. Pendengaran ku.. samar-samar mendengar kekalutan roomates yang bersiap-siap utk ke kelas. Pergerakan tubuhku, menggeliat membetulkan segala posisi urat setelah beberapa jam menikmati alam rehat. Dan mindaku, minda yang memikirkan perihal seseorang. Seseorang yg mungkin menjadi kerinduanku. Dan pabila sistem pernafasan ku menarik ruang nafas dan menghembuskannya secara tenang. Aku sedar betapa ALLAH sayang pada hambaNya di setiap detik aku bernafas. Aku masih dikurniakan deria penglihatan, pendengaran dan pergerakan tubuh serta minda yg masih normal. Alhamdulillah. Subhanallah. Nikmat yang sampai bila mampu bertahan. Sehingga aku bersendirian di ruang bilik yang cukup selesa. Aku sendiri bersama Dia. 

Mindaku.. ye.. mindaku.. Masih ligat merindukan dia. Pagi yang sama menunggu dia. Menunggu kereta miliknya disewakan kepadaku. Detik perkenalan bermula dari pagi seperti ini. Dia.. Pesanan pertama yang membuatkan aku sedar akan dosa. Menyuruhku membawa kawan supaya tak mengundang fitnah. Hanya senyuman sinis dapat diberikan. Bertapa skema nye orang ni. Dia la jua lelaki malang yang melihat aurat rambutku. Dan aku lah, perempuan yg untung kerana dalam kalangan kawab-kawanku yg ingin mengetahui siapa pemilik kereta yg skema tu, hanya aku yg dpt melihat dia. Berkenalan secara ringkas. Lembut tutur katanya. Banyak tersenyum. Banyak memerli. Ya. Dia.. Dia yg menjadi kerinduanku .. Dan pagi ini. Seakan mengulangi detik itu..

Perkenalan kedua mampu menyentak detik kesedaran ku. Aku dipelawa utk tgk wayang. Masih aku ingat. "Aku terima nikahnya" , namun dia mahu aku disertakan dgn kawan, supaya sekali lagi tidak mengundang fitnah. Malangnya. Aku tinggalkan dia dan melihat cerita itu bersama kwn ku yg lain. Dia tenang, dan mungkin itu sebaiknya, agar dia tak merasa kekok bila bersama kwn ku. Namun, sepertinya, aku melihat wayang bersama dia. Dan sesudah melihat, aku menceritakan betapa sweetnya cerita tu sehingga aku mahu kahwin. Dan saat itu. Dia mula menegur ttg aurat ku. Dan saat itu aku terfikir kenapa aku dipertemukan dengan dia.

Dan seterusnya , dia sedaya upaya mengambilku dari tempat set shooting. Dengan alasan menghantar dia ke airport. Kereta diserahkan kepada aku dan kwn ku. "Dah, dah, jaga kereta baik-baik.." Aku hanya mampu tersenyum. Dan malam itu, aku baru tahu bukan dari calang-calang keluarga. Keluarga yg besar dan berpengaruh. Keluarga golongan medik dan politik. Aku tahu dan aku search setiap ahli keluarganya. Ya Benar. Dia anak orang berada. Sehinggakan aku berasa rendah diri tuk berkawan dgn dia. Aku menyusul pulang tak lama selepas dia sampai ke kampung. Mesej kami penuh dgn nasihat agama dan ibadat. 

Aku tak faham kenapa dengan dia , aku seolah-olah menerima dengan apa jua nasihat yg diberi. Dia dihantar olehNya, supaya menjadi perencah ketakwaan imanku. Bukan sebelum ni aku hanyut melupakan agama. Didikan ibu ayah, uztas dan ustazah ttg ibadat solat fardhu serta Al-Quran  masih aku amalkan sehinggakan hal itu sebati denganku agar aku selalu ingat ALLAH. Namun, aku masih memberontak bila berbicara ttg aurat. Sungguh aku melayani egoku yang bahawa, walaupun aku tak menutup aurat, aku masih beribadat. Malah, aku sendiri tak mengendahkan nasihat dari org lain. Tapi, knp dgn dia, aku tidak..?

Di hari jadinya, 2 November. Dia mengingatkan aku tentang wanita solehah. Dan dia menyokongku utk menjadi ke arah tu. Dia menyuruhku agar tidak berputus asa utk menuju ke arah tuh. Malm tu dia menuntut hadiah dariku, tapi sebelum tu dia menghadiahkan nasihat yang baik kepadaku. 

Sehinggalah aku dilanda masalah kerja akhir. Aku mendapat tekanan hebat bila pensyarah ku mula mengatakan aku salah seorang yg akan failed. Sungguh aku down. Ibu ayah tak mampu meredakan keresahan hati aku. Dan saat itu. Aku kembali bersujud atas sejadah. Dan merenung apa kekuranganku. Ya ALLAH, mungkin ini hikmah agar aku kembali ke jalan Mu yang sebenar-benarnya. Hijab untuk menjadi wanita dan anak yang solehah sedikit demi sedikit terbuka dan aku mula merasa perubahan itu. Mungkin itu petanda Allah menghantar dia kepadaku. Doa aku tak putus agar aku diberi segala kesenangan utk melaksanakan kerja akhirku. Tangisan aku menjadi tawa bila dia post lagu lagu yang sepatutnya buat aku makin nangis. Katanya, " Biar nangis habis-habisan, nanti dah puas, tak nangis lagi dah. " 

..............

Alhamdulillah. Kerja akhirku berjalan dgn lancar. Ibadatku tak akan pernah lupa. Malah aku berusaha utk menambah imanku tuk menjadi wanita dan anak solehah. Akan berusaha selagi diberi hayat dan kudrat yang ada. Namun. Ada sesuatu yang kurang. Aku seolah-olah kehilangan dia. Sebaik sahaja laptopku diformat olehnya, dan diserahkan kepadaku. Dia hilang tanpa pesan. Tanpa ada mesej lagi. Ya.. Tanpa pelawaan dia lagi.. Aku terasa dan tertanya-tanya.. Dia hanya meninggalkan folder nasyid dan folder agama bersamaku. Lama aku tunggu dia. Dan aku mahu tahu kenapa dia hilang dari aku. Adakah dari salah aku..?? Atau dia sengaja menjauhi aku..? atau dia tenggelam dlm kesibukan dunia medik. Dan hari ini aku sedar. Bila Allah bagi nikmat kesenangan yang aku inginkan, Allah menarik sesuatu nikmat sebelumnya , agar aku sentiasa mengingati Dia. Ya.. Aku sedar.. Bila aku mula berasa di zon selesa dengan kerja akhir ku yang berjalan dgn lancar, iman ku semakin bercambah hari demi hari.. Minda dan hati sentiasa mengingati yang Esa walau setiap langkah. Doa aku dimakbulkan. Namun ALLAH hilangkan dia dari hidup aku, sehingga dia menjadi kerinduanku. Mungkin ALLAH tahu, aku boleh menjadikan diri aku sebagai muslimah yang baik walau tanpa dia. 


Mungkin satu saat bila Allah mengizinkan aku dipertemukan dengan dia. Dia pasti bangga dapat melihat aku berjubah dan bertudung labuh bersama iman penuh di dada. Mungkin kredit bagi dia yang berjaya mengubah seorang kawan yang dia pernah kenal dulu. Mungkin dia membawa org baru tuk diperkenalkan dgn aku. Mungkin juga aku. Dan mungkin kami yang akan akan bersatu. Allahualam.. Sesungguhnya ALLAH sebaik-baik perancang. Apapun terima kasih.. walau sekejap. : )" Kereta, doktor, aurat, Aku terima nikahnya, puasa, nasyid, wanita solehah, nangis, laptop, .. Awak, saya rindu.. "


No comments:

Post a Comment